Το καμουφλάζ είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και πολλά χρόνια για να αναμειχθεί σε ένα περιβάλλον και να περάσει έτσι απαρατήρητη. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μοτίβων καμουφλάζ, ο καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα ανάλογα με τις καταστάσεις στις οποίες χρησιμοποιούνται. Σε αυτό το άρθρο, ρίχνουμε μια ματιά στα διάφορα μοτίβα καμουφλάζ που υπάρχουν και στις εφαρμογές τους.
Οι απαρχές του καμουφλάζ
Τα πρώτα ίχνη της χρήσης του καμουφλάζ χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή, όταν οι άνθρωποι κάλυπταν το σώμα τους με χρώματα ή φυσικά στοιχεία για να εναρμονίζονται με το περιβάλλον όταν κυνηγούσαν. Αλλά πραγματικά κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αναπτύχθηκε η τεχνική αυτή, κυρίως για την απόκρυψη των στρατευμάτων και την αποφυγή της εχθρικής εναέριας αναγνώρισης. Έκτοτε, τα σχέδια καμουφλάζ εξελίσσονται συνεχώς για να προσαρμόζονται στις νέες στρατιωτικές ανάγκες και τεχνολογίες.
Οι διάφοροι τύποι σχεδίων καμουφλάζ
Η επιλογή ενός σχεδίου καμουφλάζ εξαρτάται κυρίως από το περιβάλλον στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα από συχνά χρησιμοποιούμενα μοτίβα:
- Woodland: Αυτό το μοτίβο αποτελείται από φύλλα, κλαδιά και πράσινα, καφέ και μαύρα μπαλώματα. Είναι ιδανικό για περιβάλλοντα με δάση ή δασικές εκτάσεις.
- Έρημος: Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, αυτό το μοτίβο είναι ειδικά σχεδιασμένο για περιοχές της ερήμου. Αποτελείται από μπεζ, καφέ και γκρι μπαλώματα για να ταιριάζει με το αμμώδες τοπίο.
- Urban: Σχεδιασμένο για αστικές περιοχές, αυτό το μοτίβο διαθέτει γεωμετρικά σχήματα και γκρι, μαύρα και λευκά χρώματα που θυμίζουν κτίρια και κατασκευές από σκυρόδεμα.
- Nieve: Αυτό το καμουφλάζ έχει σχεδιαστεί για χιονισμένα περιβάλλοντα και διαθέτει κυρίως λευκές και γκρι αποχρώσεις για να μιμείται το χιόνι και τον πάγο.
- Multicam: Αυτό το ευέλικτο σχέδιο έχει αναπτυχθεί για χρήση σε μια μεγάλη ποικιλία περιβαλλόντων. Συνδυάζει διάφορα σχήματα και χρώματα για να προσφέρει βέλτιστη αποτελεσματικότητα σε διαφορετικούς τύπους εδάφους.
Ειδικά σχέδια παραλλαγής για διαφορετικούς στρατούς
Πολλές χώρες έχουν αναπτύξει τα δικά τους σχέδια παραλλαγής για να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες απόκρυψης. Ακολουθούν ορισμένα αξιοσημείωτα παραδείγματα:
Το γαλλικό σχέδιο παραλλαγής CCE (Camouflage Centre Europe)
Το CCE είναι το πρότυπο σχέδιο παραλλαγής του γαλλικού στρατού από το 1991. Είναι εμπνευσμένο από το αμερικανικό μοτίβο Woodland και αποτελείται από ένα συνδυασμό πράσινων, καφέ και μαύρων μπαλωμάτων σε μπεζ φόντο. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για εύκρατα ευρωπαϊκά περιβάλλοντα, όπως δάση, χωράφια ή υγροβιότοπους. Έχει εξελιχθεί πρόσφατα: δείτε το πλήρες άρθρο μας .
Το βρετανικό καμουφλάζ DPM (Disruptive Pattern Material)
Το DPM είναι το ιστορικό καμουφλάζ των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές, η πιο γνωστή από τις οποίες είναι το “Woodland DPM”, που αποτελείται από ακανόνιστα πράσινα, καφέ και μαύρα σχήματα σε μπεζ φόντο. Το DPM αντικαταστάθηκε από το MTP (Multi-Terrain Pattern) το 2010, το οποίο συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του Woodland και της ερήμου.
Ρωσικό καμουφλάζ Flora
Το σχέδιο Flora χρησιμοποιείται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από τη δεκαετία του 1990. Χαρακτηρίζεται από πράσινα, καφέ και μαύρα μπαλώματα σε ανοιχτό μπεζ φόντο, παρόμοια με αυτά του γαλλικού CCE. Το μοτίβο αυτό διατίθεται επίσης σε μια έκδοση για την έρημο με την ονομασία “Caillou”. Πρόσφατα αναπτύχθηκαν νέα σχέδια για να προσαρμοστούν στις ειδικές ανάγκες των διαφόρων ρωσικών μονάδων.
Πολιτικές εφαρμογές των μοτίβων παραλλαγής
Ενώ τα μοτίβα παραλλαγής συνδέονται κυρίως με τον στρατό, είναι επίσης δημοφιλή στον πολιτικό κόσμο για διάφορους λόγους:
- Κυνήγι: Οι κυνηγοί χρησιμοποιούν ρούχα και αξεσουάρ καμουφλάζ για να εναρμονιστούν με το περιβάλλον τους και να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τα άγρια ζώα.
- Airsoft και paintball: Αυτά τα διασκεδαστικά αθλήματα που βασίζονται σε προσομοιώσεις μάχης χρησιμοποιούν επίσης σχέδια καμουφλάζ για να δώσουν μια νότα αυθεντικότητας και να ενισχύσουν την εμβύθιση.
- Μόδα: Τα μοτίβα καμουφλάζ έχουν επίσης κατακτήσει τον κόσμο της μόδας και χρησιμοποιούνται συχνά σε ρούχα urban ή streetwear. Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπετε ρούχα και αξεσουάρ στα χρώματα του μοτίβου Woodland, Urban ή ακόμα και Multicam.
Όταν πρόκειται για στρατιωτικό και τακτικό εξοπλισμό, το θέμα του καμουφλάζ τίθεται αργά ή γρήγορα. Θα μπορούσαμε να διατρέξουμε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας, από το κυνήγι και την καθημερινή επιβίωση μέχρι τη μακρά ιστορία του πολέμου και των συγκρούσεων. Αλλά όταν πρόκειται για το καμουφλάζ που είναι τυπωμένο σε στολές, η προσοχή στρέφεται γρήγορα στον 20ό και 21ο αιώνα. Γι’ αυτό θα ήθελα να εξετάσω μερικά ορόσημα στην ιστορία του καμουφλάζ, με έμφαση στα “δυτικά” σχέδια.
Αν είστε ήδη εξοικειωμένοι με την εξέλιξη των σχεδίων παραλλαγής και ενδιαφέρεστε για ένα συγκεκριμένο μέρος, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτές τις ενότητες κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους.
Οικογένειες σχεδίων καμουφλάζ
Ενώ πολλοί στρατοί άρχισαν να χρησιμοποιούν μονόχρωμες στολές τον 19ο αιώνα λόγω της μεταβαλλόμενης φύσης του πολέμου, μόνο ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος κατέστησε αναγκαία τη χρήση καμουφλάζ σε μεγάλη κλίμακα.
Η ΚΑΜΟΥΦΛΑΖ ΣΤΟΝ 20ο/21ο ΑΙΩΝΑ
Οι λόγοι βρίσκονται στη σύγκρουση και στις νέες τεχνολογίες της.
Η εναέρια αναγνώριση κατέστησε αναγκαία την απόκρυψη εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, ενώ λόγω των νέων οπλικών συστημάτων (τουφέκια μεγάλου βεληνεκούς, πολυβόλα), ήταν ζωτικής σημασίας να “κρύβονται” και οι στρατιώτες.
Η Γαλλία αναγκάστηκε να το μάθει αυτό με τον δύσκολο τρόπο κατά τα πρώτα στάδια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς ήταν η μόνη χώρα που εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί ιδιαίτερα ορατές στολές.
Αλλά οι Γάλλοι έμαθαν γρήγορα και άρχισαν να απασχολούν καλλιτέχνες και θεατρικούς διακοσμητές για να αναπτύξουν τεχνικές για την απόκρυψη των πάντων, από οχήματα μέχρι κτίρια.
Αυτοί οι άνθρωποι ονομάζονταν “καμουφλέρ”, εξ ου και ο ευρέως χρησιμοποιούμενος σήμερα όρος “καμουφλάζ”.
ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ.
Εισάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και ενημερωθείτε για μελλοντικά θέματα σχετικά με τα σχέδια καμουφλάζ.
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από τις οποίες μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή. Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας.
Ανέπτυξαν διασπαστικά μοτίβα και εκπαίδευσαν στρατιωτικές μονάδες να χρησιμοποιούν αυτές τις προσεγγίσεις για να κρύβουν τον εξοπλισμό τους. Έτσι προέκυψαν οι βαφές και τα πρώτα δίχτυα καμουφλάζ.
Τα αντικείμενα δεν ήταν απλώς κρυμμένα: η έννοια της μίμησης (κάνοντας κάτι να μοιάζει με κάτι άλλο) χρησιμοποιήθηκε επίσης για να ξεγελάσουν τους ανθρώπους. Παραδείγματα αποτελούν τα κεφάλια από χαρτί, που χρησιμοποιούνταν για να προσελκύουν τα εχθρικά πυρά, και τα κουφά δέντρα, που χρησιμοποιούνταν για να κρύβουν ελεύθερους σκοπευτές.
Αρκετοί επιστήμονες και καλλιτέχνες θεωρούνται πρόσωπα-κλειδιά στην ιστορία του καμουφλάζ και θα πρέπει να αναφερθούν.
Ο Βρετανός ζωολόγος Hugh Cott και ο Sir Edward Poulton μελέτησαν το καμουφλάζ στη φύση.
Ο Αμερικανός ζωγράφος Abbott Thayer εισήγαγε στο διάλογο τις έννοιες της αντισκίασης και του διασπαστικού χρωματισμού.
Ένα άλλο όνομα που αξίζει να αναφερθεί είναι ο Roland Penrose, ένας Βρετανός ζωγράφος που άσκησε τεράστια επιρροή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (Β’ Π.Π.).
Και αν κάποιο από αυτά τα ονόματα σας θυμίζει κάτι, τα Penrose και Cott είναι η προέλευση του ονόματος της σημερινής οικογένειας PenCott του Hyde Definition. Αλλά πίσω στο αρχικό μας χρονοδιάγραμμα.
Το σχέδιο παραλλαγής GreenZone της PenCott.
Την περίοδο του μεσοπολέμου άρχισε η παραγωγή σχεδίων παραλλαγής σε ύφασμα.
Πρώτα ήρθε το ιταλικό “M1929 Telo Mimetico”, μετά το γερμανικό “Buntfarbenmuster 31”, γνωστό και ως “Splittertarn”. Αυτά τα υφάσματα ήταν στην πραγματικότητα τυπωμένα σε μισά καταφύγια και παρείχαν βασικό καμουφλάζ όταν φοριούνταν ως πόντσο.
Μόνο κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η βιομηχανική εκτύπωση υφασμάτων καμουφλάζ και η κατασκευή ευρέως διαδεδομένων στολών έγινε ο κανόνας.
Αρχικά, οι στολές αυτές προορίζονταν για επίλεκτα στρατεύματα, όπως οι αλεξιπτωτιστές, και αργότερα για τους υπόλοιπους στρατιωτικούς κλάδους. Η Waffen-SS, ειδικότερα, ήταν εξοπλισμένη με πολλά διαφορετικά μοντέλα, όλα σχεδιασμένα από τον Johann Georg Otto Schick, έναν καθηγητή τέχνης με έδρα το Μόναχο.
Οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν το καμουφλάζ κυρίως στο θέατρο του Ειρηνικού, καθώς το μοτίβο τους Frogskin/Duck Hunter συγχέονταν με τις εχθρικές δυνάμεις των SS στα ευρωπαϊκά πεδία μάχης.
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έθεσε επίσης τις βάσεις για πολλά σχέδια καμουφλάζ που θα ακολουθούσαν. Το βρετανικό μοτίβο Brushstroke, που χρησιμοποιήθηκε στη διάσημη μπλούζα Denison, μπορεί να βρεθεί ακόμα και σήμερα σε πολλές παραλλαγές.
Και το όνομα τα λέει όλα: το αρχικό μοτίβο ζωγραφίστηκε κυριολεκτικά πάνω στις μπλούζες με πινέλα, δημιουργώντας μια ποικιλία μοναδικών σακακιών.
Αρκετός λόγος για να ρίξετε μια ματιά στα γενεαλογικά δέντρα της ιστορίας του καμουφλάζ.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΜΟΥΦΛΑΖ
Υπάρχουν περισσότερες από 10 οικογένειες μοτίβων καμουφλάζ. “Περίπου”, γιατί είναι θέμα συζήτησης, οπτικής γωνίας και περιοχής.
Στις μέρες μας, μια πληθώρα σχεδιαστών δημιουργούν αυτή τη στιγμή εκατοντάδες μοτίβα που οι περισσότεροι από εμάς μάλλον δεν έχουμε ακούσει ποτέ.
BRUSHSTROKE
Ένας από τους παππούδες του καμουφλάζ.
Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά γρήγορα επηρέασε και άλλες χώρες όπως το Βέλγιο και η Γαλλία (το μοτίβο της σαύρας) να φτιάξουν τις δικές τους εκδοχές του σχεδίου στις δεκαετίες του 1950 και 1960.
Χρησιμοποιείται ακόμη σε χώρες όπως το Πακιστάν και η Ζιμπάμπουε (η οποία το κληρονόμησε από τη Ροδεσία).
CHOCOLATE CHIP
Επίσημα ονομάζεται “Six Colour Desert”, έγινε ευρέως γνωστό χάρη στον πρώτο αμερικανικό πόλεμο του Κόλπου, όπως και η πιο διακριτική εκδοχή “Three Colour Desert”.
Έγινε τόσο δημοφιλής που χρησιμοποιείται ακόμα από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής σε διάφορες παραλλαγές.
DPM
Το βρετανικό “Disruptive Pattern Material”.
Όπως και το M81 Woodland, έχει γίνει ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα σχέδια παραλλαγής σε διάφορα αντίγραφα και χρωματικά σχήματα.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Τα ψηφιακά σχέδια δεν είναι απαραίτητα pixelated σχέδια παραλλαγής – μια κοινή παρανόηση! Στην πραγματικότητα, τα ψηφιακά μοτίβα είναι αυτά που βασίζονται σε υπολογιστές και αλγόριθμους.
Υπήρχαν ήδη pixelated μοτίβα πολύ πριν ο Καναδάς αρχίσει να εκδίδει pixelated στολές στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Το USMC ακολούθησε το παράδειγμα και δημιούργησε το MARPAT το 2001. Αλλά αν το CADPAT ή το MARPAT μπορούν να σχεδιαστούν ψηφιακά, το ίδιο μπορούν να κάνουν και το Vegetato, το Multicam και ούτω καθεξής.
DUCK HUNTER
Ένα από τα λιγότερο γνωστά σχέδια στην Ευρώπη, έχει τις ρίζες του στο αμερικανικό καμουφλάζ M1942 του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ειρηνικού, οι απόγονοί του βρίσκονται στην Ασία, αλλά και στη Λατινική και Νότια Αμερική. Το αυστραλιανό DPCU θεωρείται επίσης “συγγενές” του.
FLECKTARN
Προϊόν του Truppenversuch 76 της Bundeswehr, αυτό το σχέδιο δεν είναι μόνο ένα καταχωρισμένο γερμανικό εμπορικό σήμα, αλλά έχει επίσης δώσει το έναυσμα για τη δημιουργία πολλών παρόμοιων σχεδίων στο Βέλγιο, την Κίνα, τη Δανία και την Πολωνία.
LEAF
Το 1948, το Εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης Μηχανικών του Στρατού των ΗΠΑ δημιούργησε το σχέδιο ERDL, το οποίο δεν είναι μόνο συνώνυμο του πολέμου του Βιετνάμ, αλλά έχει επίσης επηρεάσει πολλά άλλα σχέδια.
Μια κατά 60% μεγαλύτερη έκδοση έγινε το M81 Woodland και άλλες χώρες το χρησιμοποιούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
PUZZLE
Τα μοτίβα αυτά είναι αρκετά μοναδικά, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι αρκετά από αυτά εμφανίστηκαν ανεξάρτητα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Ξεκινώντας από το Βέλγιο, αλλά και τις Φιλιππίνες και τη Γιουγκοσλαβία.
ΒΡΟΧΗ
Το γραφικό στοιχείο της “βροχής” ήταν αρχικά εγγενές σε γερμανικά σχέδια από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που μιμούνταν το γρασίδι.
Αργότερα, οι χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας χρησιμοποίησαν τις κάθετες γραμμές σε συμπαγή χρώματα, δημιουργώντας οπτικό θόρυβο που ήταν πολύ αποτελεσματικός ενάντια στις συσκευές νυχτερινής όρασης.
SPLITTER
Αν και το σχέδιο Splittertarn συνδέεται στενά με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως.
Η Ελβετία το χρησιμοποιούσε μέχρι το 1955, αλλά ήταν επίσης το αρχικό καμουφλάζ της γερμανικής Bundeswehr και της Bundesgrenzschutz. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές στη Βουλγαρία και το σουηδικό M90 είναι η πιο σύγχρονη παραλλαγή σήμερα.
TIGERSTRIPE
Ξαδέλφη του Brushstroke, εμπνεύστηκε από το γαλλικό σχέδιο Lizard. Γρήγορα έγινε αυτοτελές μοτίβο και μπορεί να βρεθεί σε διάφορα περιβάλλοντα ζούγκλας.
ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ξεκίνησε μια νέα φάση ανάπτυξης του καμουφλάζ, όχι μόνο όσον αφορά τα pixelated μοτίβα, αλλά και όσον αφορά την ίδια την προσέγγιση του καμουφλάζ.
Τα εργαστήρια Natick του αμερικανικού στρατού συνεργάστηκαν με την Crye Precision (CP) για να αναπτύξουν ένα καθολικό σχέδιο κατάλληλο για διαφορετικά περιβάλλοντα και ζώνες βλάστησης.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν το σχέδιο “Scorpion”. Οι δοκιμές σε στολές του αμερικανικού στρατού το 2004, ωστόσο, κατέληξαν σε ένα διαφορετικό σχέδιο: μια επαναχρωματισμένη έκδοση του σχεδίου MARPAT pixel, που ονομάστηκε Universal Camouflage Pattern (UCP).
Η Crye Precision αποφάσισε να συνεχίσει την ανάπτυξη του Scorpion και να το διαθέσει στην αγορά με την ονομασία Multicam.
Στους συντηρητικούς στρατιωτικούς κύκλους, το Multicam αρχικά χλευάστηκε ως “καμουφλάζ airsoft”, αλλά οι στρατιώτες του αμερικανικού στρατού έμαθαν γρήγορα να το εκτιμούν όταν χρησιμοποιήθηκε στο Αφγανιστάν, όπου το σχέδιο UCP είχε τόσο κακές επιδόσεις που θεωρήθηκε ακόμη και επικίνδυνο.
Ως αποτέλεσμα αυτής της ανατροφοδότησης, ο Στρατός των ΗΠΑ ξεκίνησε την προσπάθεια βελτίωσης του καμουφλάζ (CIE), έτσι ώστε στις αρχικές φάσεις το Multicam να χρησιμοποιείται αποκλειστικά στην εκστρατεία στο Αφγανιστάν.
Η τελευταία φάση της CIE άλλαξε τα πάντα.
Ανοίχτηκε διαγωνισμός για μια νέα οικογένεια καμουφλάζ, σχεδιασμένη για ξηρά, μεταβατικά και δασικά/ ζούγκλα περιβάλλοντα.
Περιττό να πούμε ότι αυτό προκάλεσε μια “χρυσή βιασύνη” για τους σχεδιαστές. Ξαφνικά, πολλές εταιρείες άρχισαν να υποβάλλουν προσφορές ή να επωφελούνται από τη νέα αγορά καμουφλάζ.
Τελικά, τέσσερις εταιρείες επιλέχθηκαν για να προμηθεύσουν ύφασμα για περαιτέρω δοκιμές: Crye Precision, ADS/Hyperstealth, Brookwood και Kryptek.
Η Crye επιλέχθηκε (χωρίς να υπάρχει πρόθεση για λογοπαίγνιο), αλλά η οριστικοποίηση της σύμβασης σταμάτησε λόγω των δικαιωμάτων αδειοδότησης για την εκτύπωση.
Ως αποτέλεσμα, ο αμερικανικός στρατός επέστρεψε στο αρχικό σχέδιο του Scorpion και έκανε το ίδιο με την Crye: το τροποποίησε όσο χρειαζόταν για να αποφύγει τις νομικές επιπτώσεις. Το Scorpion W2 γεννήθηκε.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η προαναφερθείσα χρυσή βιασύνη έχει πλέον τελειώσει.
Και παρόλο που νέα σχέδια παραλλαγής με διαφορετικές προσεγγίσεις εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην αγορά, η σημερινή κυριαρχία του Multicam και των παραγώγων του είναι αδιάσπαστη.
Στην πραγματικότητα, από άποψη δημοτικότητας και ευρείας χρήσης και μόνο, θα μπορούσε να συγκριθεί με το M81 Woodland.
Ο χρωματικός συνδυασμός και η συνολική εμφάνιση του Multicam έχει γίνει ο νέος κανόνας μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Ακόμη και η κοινότητα των ρωσικών ειδικών δυνάμεων υιοθετεί το σχέδιο.
Το μέλλον επιφυλάσσει διαφορετικές, βασισμένες στην τεχνολογία προκλήσεις.
Τα επίγεια ραντάρ και οι υπερφασματικές τεχνολογίες, όπως οι υπέρυθρες, αναγκάζουν τους σύγχρονους στρατούς να επανεξετάσουν το καμουφλάζ. Μακροπρόθεσμα, τα έξυπνα υλικά θα γίνουν ευκολότερα στην παραγωγή και θα είναι ευρέως διαθέσιμα.
Για παράδειγμα, ο Guy Cramer άνοιξε επιτέλους την τεχνολογία του Quantum Stealth, η οποία χρησιμοποιεί στρώματα φακών διαφορετικού σχήματος για να κάμπτει το φως γύρω από τα αντικείμενα.
Ενώ η τεχνολογία αυτή έχει σχεδιαστεί κυρίως για την απόκρυψη υποδομών και μεγαλύτερων αντικειμένων, άλλοι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε έξυπνα υφάσματα που χρησιμοποιούν οπτικές, ηλεκτρικές και μαγνητικές ιδιότητες για να αλλάζουν χρώμα, ενώ μπορούν επίσης να αποφεύγουν υπερφασματικές συσκευές.
Τα επίγεια ραντάρ και οι υπερφασματικές τεχνολογίες, όπως οι υπέρυθρες, αναγκάζουν τους σύγχρονους στρατούς να επανεξετάσουν το καμουφλάζ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Τα τελευταία εκατό χρόνια ήταν πολύ περιπετειώδη όσον αφορά το καμουφλάζ. Ορισμένα μοτίβα είναι εμβληματικά ορισμένων πολέμων και είναι βαθιά ριζωμένα στην πολιτιστική μας μνήμη.
Επιπλέον, οι νέες εξελίξεις είναι συχνά αποτέλεσμα αλλαγών στη φύση του πολέμου ή στην ίδια την τεχνολογία.
Η σημερινή ανάπτυξη των υπερφασματικών συσκευών αποτελεί απόδειξη αυτού του γεγονότος.
Οι επιχειρήσεις έχουν εξελιχθεί προς εξαιρετικά εξειδικευμένες νυχτερινές αποστολές και ασύμμετρες απειλές. Η ευρεία διαθεσιμότητα των UAV χαμηλού κόστους δεν διευκολύνει τα πράγματα.
Οι λάτρεις του καμουφλάζ δεν θα απογοητευτούν τα επόμενα χρόνια, καθώς αναμένονται πολλές συναρπαστικές εξελίξεις.
Share Share